Otizme İyi Gelen Yiyecekler Ve Takviyeler

  • 09 Mart 2024
  • 537 kez görüntülendi.
Otizme İyi Gelen Yiyecekler Ve Takviyeler

Otizme İyi Gelen Yiyecekler Ve Takviyeler
Otizm Nedir?
Otistik arıza ya da otizm spektrum sorunu (OSB) olarak da adlandırılan otizm, mühim sosyal, etkileşim ve davranışsal zorluklara namacıyla olabilen gelişimsel bir yetersizlik olarak tanımlanır. Otizm bir spektrum sorunu olarak kabul edilir, zira birtakım çocuklar yalnızca hafif semptomlara sahipken, diğerlerinde hayatı zorlaştıran otizm bulguları olabilir.
Otizm bulguları şahıstan şahsa değişiklik gösterir, fakat OSB’si olan şahıslar genelde diğerlarıyla etkileşim ve etkileşim problemleri da dahil olmak üzere devam eden sosyal zorluklar yaşarlar. Hem de pek çok aktiviteye ilgi duymazken tekrarlayıcı davranışlar sergileyebilirler. Otizm bulguları genelde olayların %80 ila% 90’ında hayatın ilk iki senesinde fark edilir. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), 68 çocuktan 1’inin bir tür OSB’ye sahip bulunduğunu ve OSB’nin erkeklerde (42’de 1) kızlardan (189’da 1) aşağı yukarı 4,5 kat daha süregelen bulunduğunu belirtir.
CDC’ye göre, çevresel, biyolojik ve kalıtsal etkenler de dahil olmak üzere bireyin otizme sahip olma ihtimalini artıran birkaç değişik etken vardır. Geçirgen bağırsak belirtisi ve anormal bir bağırsak mikrobiyotası da otizm ile ilişkilendirilmiştir. {
Otizm şahıs üç yaşına gelmeden başlar ve daha sonra hayatı süresince sürer. Otizmli birtakım çocuklar, gelişimsel kilometre taşlarını aşağı yukarı 18 ila 24 aya kadar karşılar. Fakat daha sonra ilerlemeyi bırakır ve birtakım hallerde sahip oldukları becerileri de kaybederler. Araştırmaya göre, ebeveynlerin %33 ila %50’si çocukları bir yaşına gelmeden OSB semptomlarını fark eder. İki yaşına geldiği zaman ise ebeveynlerin %80 ila %90’ı problemleri fark eder.
Otizm Geleneksel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Otizm tespiti konulduktan sonra, çocuk amacıyla tavsiye edilen otizm tedavisinin türü bireysel gereksinimlere bağlıdır. Örneğin; birtakım çocuklara ilgi eksikliği hiperaktivite sorunu (DEHB) tespiti de konulabilir. Bu amaçla otizmli her çocuk amacıyla tek bir tedavi biçimi yoktur.
Bununla birlikte, standart bir otizm ilacı yoktur. CDC’ye göre, “OSB’yi tedavi edebilen ya da asli semptomları tedavi edebilen hiçbir ilaç yoktur. Fakat, OSB’li bireylerin yaşamlarını daha iyi sürdürmelerine yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. Örneğin; ilaçlar yüksek enerji düzeylerini, odaklanamamayı, depresyonu ya da nöbetleri yönetmeye yardımcı olabilir.
Otizm spektrum sorununun tedavisi zordur, fakat çoğu eksper erken müdahalenin tedavide mühim bulunduğu ve otistik çocukların çoğunluğunun yüksek düzeyde oluşturulandırılmış, özel programlara iyi cevap verilen konusu ile alakalı hemfikirdir.
Bazen otizm davranışının belirli yönlerini ele alabilen geleneksel hekimler doğrulusunda ilaçlar önerilir. Otizm tedavisi amacıyla ilaçlar arasında serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) ve antipsikotik ilaçlar bulunur. Bununla birlikte, bu ilaçların otizm semptomlarını tedavi yetenekleri sınırlıdır. Fakat, problemli davranışları (kendine zarar verme gibi) önleyebilirler.
Antidepresan ilaçları otizm tedavisi olarak kullanmaya karar verirseniz, FDA’nın antidepresan tüketimi ve intihar riski ile alakalı bir “kara kutu” etiket ikazsı (ikazların en ciddisi) yayınladığını bilmeniz mühimdir. FDA, antidepresan kullanan bireylerin, bilhassa tedavinin başlangıcında ya da doz değişiklığı bulunduğunda, intihar ikaz işaretleri ya da diğer olağandışı davranışlar yönünden yakından izlenmesini önerir.
Bazı insanlara otizm tespiti çok geç yaşlarda konuyor. Otizmin bir erişkin olarak tespiti daha zordur, zira otistik erişkinin çocuklukta gerçekleştirdiği davranışları değerlendirmek zordur. Otizmli bir erişkin, yineleyen ritüeller gibi classic otistik davranışları gizlemede bir çocuktan daha iyi olabilir.
Genel olarak, otizmin manzarası ya da prognozu muhakkak şahıstan şahsa değişiklik gösterir. Bazı eksperlar, I.Q’su 50’nin üstünde olan, altı yaşına gelmeden konuşabilen otizmli çocuklar amacıyla daha iyi bir prognoz bulunduğunu belirtir.
Otizme İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Otistik çocuklar ya da erişkinler amacıyla natural tedavi yöntemleri semptomları tedavide büyük rol oynar. Otizm natural tedavi seçenekleri, yardımcı olabilecek yiyecekleri, çoğu takviyeyi ve geleneksel tıp yaklaşımlarını (hem Ayurvedik hem de Geleneksel Çin Tıbbından) içerir.
Otizm Diyeti
Diyette tüketilen yiyecekler otizm semptomlarını etkileyebilir.
Otizme İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Otizm semptomlarını hafifletebilecek çoğu yiyecek vardır.
Katkısız, işlenmemiş besinlar: Besin katkı maddeleri DEHB amacıyla problemli olabilir, evde hazırlanmış, işlenmemiş, besin yönünden yoğun bütün besinleri yemek en iyisidir.
Kemik suyu: Kemik suyu, geçirgen bağırsağı tedaviye ve mineral kusurlarını tedaviye yardımcı olabilecek mühim amino asitler ve mineraller sağlar.
Kümes hayvanları: Organik kümes hayvanları, bir amino asit türü olan triptofan içerir ve serotonin (sakinleştirici bir nörotransmitter) geliştirmeye yardımcı olur. Araştırmalar, otizm spektrum sorunu olan bireylerin beyin gelişimini, nöroimmün aktiviteyi ve mitokondriyal fonksiyonu değiştirebilen “triptofan metabolizmasını” azaltmış olma ihtimalini göstermiştir.
Probiyotik yiyecekler: Diyete kefir, amasai, lahana turşusu ya da kimchi gibi fermente edilmiş yiyecekler eklemeye çalışın. Fermente besinlar, bağırsak problemlerinın onarılmasına yardımcı olmak amacıyla lüzumlu probiyotikleri içerir. Araştırmalar, vücuttaki sıhhatli bakteri dengesinin otizm üstünde büyük bir tesiri bulunduğunu göstermiştir.
2013’te yayınlanan bir çalışma, sıhhatli çocuklarla karşılaştırıldığında, otizmli çocuklarda bağırsak sağlığını destek verilen tanınan detaylı bağırsak bakteri türlerinin seviyelerinin değişik bulunduğunu göstermiştir.
Yabani avlanan balık: Omega-3‘ler beyin sağlığı amacıyla kritik ciddiye sahiptir. Araştırmalar bilhassa OSB ve hiperaktivite tespiti konmuş şahıslar amacıyla faydalı olma ihtimalini göstermiştir. 2017 senesinde Neuropyschiatric Disease and Treatment dergisinde yayınlanan bir meta-analize göre, omega-3 yağ asitleri eksikliği otizm spektrum sorunuyla (ASD) temaslı olabilir. Bu analiz, omega-3 yağ asitlerinin takviyesinin, otizm spektrum sorunu olan çocuklarda hiperaktivite, uyuşukluk ve yineleyen davranışları iyileştirebileceğini iddia eder.
Omega-3 sahibi olan besinlar ile alakalı bilgi alabilmek amacıyla Omega 3 İçeren Besinler yazımızı okuyabilirsiniz.
Otizmi Kötüleştiren Yiyecekler Nelerdir?
Otizm semptomlarını kötüleştiren birtakım yiyeceklerden uzak durmak mühimdir.
Glüten: Otizm’li çocukların ebeveynleri, glüten tüketiminden sonra semptomların kötüleştiğini bildirir. Bu amaçla, çocuğunuza besin alerjileri, bilhassa glüten ve inek sütü, amacıyla test yaptırmanız mühimdir. Glütensiz bir diyetin yardımcı olup olmadığını görmek amacıyla ekmek, makarna ve buğday gevreği gibi buğdayla oluşturulan bütün yiyeceklerden kaçının.
Hem de glüten ve otizm ile alakalı 140’ın üstünde bilimsel çalışma vardır. 2018’de yayınlanan en son çalışmalardan biri, MCT yağı ile değiştirilmiş ketojenik glütensiz diyet verilen otistik çocukların semptomlarının üç ay sonra mühim ölçüde iyileştiğini meydana koymuştur.
İnek sütü: İnek sütündeki A1 kazein adı verilen protein glütene benzer bir reaksiyonu tetikleyebilir. Kalsiyum amacıyla yeşil yapraklı sebzelerin tüketiminı artırın. Probiyotiklerin yanı sıra, kalsiyum ve diğer mühim besinleri de gerçekleştiren keçi sütü kefirini de deneyebilirsiniz.
Şeker: Şeker, kan şekerinde dalgalanmalara namacıyla olarak davranış problemlerine namacıyla olabilir. Şekerler, tatlılar, soda ya da meyve suları dahil olmak üzere her türlü konsantre şekerden kaçının. Şekerin beyin üstünde de mühim olumsuz tesiri bulunduğu gösterilmiştir.
Besin boyası: Otizmli çocuklar, bilhassa de DEHB’si olan çocuklar, detaylı besin boyalarına ve renklendiricilerine karşı duyarlı olabilir. Bu amaçla, işlenmiş bütün besinlardan kaçınılmalıdır.
Soya: Soya, süregelen bir besin alerjisidir. Besin emilimini bozan ve bağırsakları tahriş ederek geçirgen bağırsak belirtisina namacıyla olan fitik asit içerir.
Ketojenik Diyet
Çalışmalar, keto diyetinin (düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet) otizmi yönetme mümkünlülüğü ile alakalı çarpıcı neticeler vermiştir. Büyük ölçekli incelemelere hâlâ gereksinim duyulsa da, ketojenik diyet oluşturulan hayvanlar, sosyal problemler, mitokondriyal disfonksiyon, çoğalan tekrarlayıcı davranışlar, gerilim reaksiyonsi kusurları ve mikrobiyom problemleri gibi otizm modelinde süregelen olan davranış örneklerine ilgi çekici ölçüde iyileşmeler göstermiştir.
Çocuklar üstünde oluşturulan bir pilot çalışma, ketojenik diyetin deneklerin çoğunda “hafif-orta düzeyde iyileşmeler” gösterdiğini bulmuştur.
Hem epilepsi hem de otizmi olan bir çocukla alakalı bir olay çalışması, hastanın kilo kaybettiğini ve otizmin hem bilişsel hem de davranışsal semptomlarında düzelmeler gerçekleştiğini bildirmiştir. Bu özel hasta, Çocukluk Otizm Derecelendirme Ölçeğinde 49’dan 17’ye düştü ve 70 puanlık bir IQ artışı göstermiştir.
Otizme İyi Gelen Takviyeler Nelerdir?
Otizme iyi gelen çoğu takviye vardır.
Balık Yağı
Uzun zincirli omega-3 yağ asitleri, bilhassa balık yağında tespit edilen EPA/DHA, beyin fonksiyonu amacıyla kritik ciddiye sahiptir. Hem de, yüksek oranda antiinflamatuardır. Balık yağı gibi omega-3 yağ asitleri ile takviye, otizm spektrum sorunu olan çocuklarda en sık sarfedilen uygulamalardan biridir. Çalışma neticeleri karışıktır, fakat birtakım çocuklar otizm semptomlarında ilgi çekici iyileşmeler göstermiştir.
Balık yağı faydaları ile alakalı bilgi alabilmek amacıyla Balık Yağı Faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.
Sindirim Enzimleri
Otizmli çocuklar sindirim problemlerine sahip olma eğiliminde oldukları amacıyla ve geçirgen bağırsaklara sahip olabildikleri amacıyla, sindirim enzimleri vitamin ve minerallerin emilmesine yardımcı olur. Sindirim enzimleri sindirimi iyileştirir ve enflamasyonu azaltır. Sindirim ve emilimdeki arızalar çocukların beslenmesinin bozulmasına katkıda bulunur, bu da bağışıklığı, detoksifikasyonu ve beyin işlevini bozabilir.
D3 Vitamini
D vitamini eksikliği otizmli çocuklarda otizmsiz çocuklara göre daha sık görülür. Bu, sıhhatli beyin fonksiyonu amacıyla lüzumlu olan mühim bir vitamindir. Gebe bir annenin D vitamini eksikliğine sahip olması da çocukta otizm tehlineti artırabilir.
Bir çalışma, otizm oranlarının kış aylarında (insanlarda güneş ışığına maruz kalmanın azalması sebebiyle D vitamini seviyelerinin en düşük bulunduğu dönemde) en yüksek bulunduğunu ve kış aylarında gebe kalmanın otizm olaylarının %11,4’ünü oluşturduğunu göstermiştir.
4. Probiyotik
Otizmli çocuklar genelde karın ağrısı, kabızlık ve ishal gibi mide-bağırsak problemleri yaşar. Otizm sindirim problemleri ile bağlantılı olabileceğinden, günlük olarak kaliteli bir probiyotik alabilmek bağırsak sağlığının korunmasına ve bağırsaktaki iyi ve kötü bakterilerin optimal dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.
Probiyotikler ile alakalı bilgi alabilmek amacıyla Probiyotik Besinlar ve Takviyeler Nelerdir? Probiyotiklerin Faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.
L-karnitin
Amino asidin bir türü olan l-karnitinin otizm semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. 2013 senesinde 30 otistik çocukla oluşturulan bir çalışma, l-karnitin takviyesinin davranışsal semptomları iyileştirebileceğini göstermiştir.
Folik asit/Folatlı Multivitamin
2018’de yayınlanan bir çalışma annenin hamilelik evvel ve esnasında folik asit ve multivitamin destekleri almasının çocuklarda otizm riski azalttığını göstermiştir.
Ayurveda Tıbbında Otizm Tedavisi Nedir?
Ayurveda’daki otizm tedavisi, dosha dengesizliklerini, bilhassa de vata dosha’daki artışı ele alır. Ayurveda bölümünde yüksek lisans derecesine sahip olan ve otizm, Asperger belirtisi ve Tourette belirtisi üstüne uluslararası konferanslar veren Dr. Denise Tarasuk’a göre,
Ayurveda’da evvelce dengesiz olan dosha tedavi edilir. Vata dosha’ya hitap etmek, çocuğun organizasyon ve kaygı konusu ile alakalı yardımcı olur. Pek çok çocuk, rutini değiştirmek, sabahları hazırlanmak ve okula gitmek konusu ile alakalı zorluk yaşar. Günlük Ayurveda masajı rahatlatıcı olabilir.
Hindistan’da ve dünyanın dört bir yanındaki Ayurveda Tıbbında otizm tedavisi tipik olarak, bireyin semptomlarına yardımcı olabilecek günlük bir Ayurveda masajını içerir.
Geleneksel Çin Tıbbında Otizm Tedavisi Nedir?
Akupresür ve akupunktur dahil olmak üzere Geleneksel Çin Tıbbı, otizm semptomlarını tedavi etmek amacıyla diğer bir yaklaşımdır. Bütün sıhhat problemlerinde bulunduğu gibi, Geleneksel Çin Tıbbı (TCM) otizmi, belirli enerji noktalarını (akupresür/akupunktur noktaları) ve yolları (meridyenler) uyararak ele alınabilecek bir enerji dengesizliği olarak görür. Geleneksel Çin Tıbbına göre, otizm kalp, dalak ve böbrek doğrulusunda yönetilir.
Otizme İyi Gelen Uçucu Yağlar Nelerdir?
Otizm Ebeveynlik Dergisi, ruh durumunu yükseltmek, zihinsel berraklığı desteklemek ve gerilimi azaltmak da dahil olmak üzere detaylı olumlu tesiri sebebiyle OSB ve/ya da DEHB olan çocuklar amacıyla birtakım asli yağları önerir,
Buhur yağı
Sandal ağacı yağı
Güve otu yağı
Lavanta yağı
Mandalina yağı
Sedir ağacı yağı
Papatya yağı
Nane yağı
Bergamot yağı
Ylang Ylang yağı
Davranış ve Etkileşim Tedavileri
Otistik bireylerin yaşadığı davranış ve etkileşim zorluklarını ele alan otizm terapi teknikleri de vardır. Uygulanacak programlar arasında uygulamalı davranış analizi (ABA), sözlü davranış analizi (VBI), ayrık deneme öğretimi (DTT), asli reaksiyon öğretimi (PRT), erken yoğun davranışsal eğitim(EIBI) yer alır.
OSB tespiti konan her çocuk (ya da erişkin) benzersizdir, bu amaçla tedavi uygulamaları şahıstan şahsa çok büyük değişiklikler gösterir. Hem de, hatalı tespit ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla OSB tespiti amacıyla aniden çok eksper fikiri alabilmek mühimdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ