Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri Neden Ortaya Çıkar

  • 09 Temmuz 2024
  • 89 kez görüntülendi.
Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri Neden Ortaya Çıkar

Akciğer Enfeksiyonu Bulguları Neden Ortaya Çıkar
Akciğer enfeksiyonu bulguları genel olarak mantar, bakteri ve virüsler namacıylaiyle meydana gelen iltihaplanma neticesinde meydana çıkar. Rahatsızlığın ebatı ise bireylerin sahip olunan sıhhat hallerıyla birlikte virüslerin ayrıntıları tarafında değişik olabilir. Bu sebeple hastalık hafif ya da kuvvetli bir seyir gösterebilir.
En sık karşılaşılan akciğer enfeksiyonu türü ise zatürredir. Belirtilerden biri ya da birkaçını görmeniz halinda kesinlikle doktorunuzla ilişki kurmanız lüzumluliğini de muhakkak unutmamalısınız.
Çeşitli bakteri ve virüsler namacıylaiyle meydana gelen hastalık, hava keselerinin problem yaşamasına yol açar. İltihap ya da irinle dolan akciğer yüzünden alt ya da üst solunum sistemleri fazlasıyla etkilenebilir.
Aynı vakitte bireylerin gündelik hayatlarını da yüksek oranda etkileyen bu hastalık amacıyla erken tanı konulması son derece mühimdir. Doktorunuzun gerçekleştireceği denetimlerin sonrasında ideal tedavi metotları kullanması ile hastalığı atlatmanız da mümkündür.
Akciğer enfeksiyonu bulguları nelerdir sorusu amacıyla; genel olarak benzer olmakla birlikte sendromların çeşitleri ve şiddeti detaylılik gösterebilir, diyebiliriz. Bu noktada bütün sendromların bilinmesi, halin anlaşılması konusunda gerektiğince mühim bir ipucu verebilir.Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri
Çoğunlukla görülebilecek akciğer enfeksiyonu bulguları ise şu şekilde sıralanır:
Bulguların başında yüksek ateş gelir. Bağışıklık düzeneğinin enfeksiyon ile mücadelesi sırasında ateşin artması olasıdır. Rahatsızlık boyunca ateşin 40 dereceye kadar çıkması da mümkündür.
Enfeksiyon yüzünden yaşanan yüksek ateşe ek olarak titreme görülmesi de açıklanan arasında bulunur.
Enfeksiyon sebebiyle gerektiğince kuvvetli göğüs ağrıları meydana çıkabilir. Bıçak saplanır hissi yaşatan ağrılar, öksürme ve soluk alma sırasında ise ekstra artabilir.
Öksürük, en mühim enfeksiyon bulguları arasında yer alır. Ciğerlerin iltihaplanması namacıylaiyle mukusun atılmasına da yardım etmesi ilgi çekicidir. Aynı vakitte kanlı öksürük görülmesi de muhtemeldir. Rahatsızlığın geçip gitmesini takiben bir vakit daha öksürük görülebilir.
Enfeksiyon şiddeti tarafında bilhassa kas ve sırtta ağrı hissedilebilir. Ağrının yoğunluğu tekrar şahıslar arasında değişiklik gösterebilir.
Nefes darlığı, hastalık boyunca değişik düzeylerde hissedilebilir. Şiddetli şekilde soluk darlığı yaşamanız halinda vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz ise çok mühimdir.
Akciğerlerde enfeksiyon meydana getiren bir başka faktör bronşittir. Bu aşamada burun akıntısı ve hapşırık, hali anlamanızı sağlayabilir.
Nefes alıp verme sırasında hırıltıya benzer seslerin meydana çıkması akciğerlerinizde enfeksiyona işaret edebilir.
Bağışıklık düzeneğinin zarar görmesi sebebiyle bitkin ve yorgun hissedilebilir.
Oksijen miktarının azalması neticesinde dudak ve ciltte mavi rengi andıran görüntüler oluşabilir.
Mide bulantısı ile birlikte neticesinde yaşanan kusma, hastalığın anlaşılmasını basitlaştırabilir.
Kafa karışıklığı, ishal, iştah kayıbı ve uyuşukluk gibi sendromların görülmesi de mümkündür.
Yukarıda yer alan ayrıntılar akciğer enfeksiyonu bulguları konusu ile ilgili daha şuurlu hareket etmenizi basitlaştırabilir. Bunun yanı sıra hastalık sendromlarıni görmeden evvelce belirli Aralıklarla sahip olunan sıhhat halinuzu denetim ettirmeniz, çok daha eskiden önlem alınması noktasında elinizi fazlasıyla güçlendirebilir.
Bebeklerde akciğer enfeksiyonu bulguları yetişkinlere oranla çok daha ciddi hallerın habercisi olabilir. Bu yüzden acil olarak tıbbi araya girmek lüzumluliğini de meydana çıkarabilir. Genellikle bebeklerin yaşamış oldukları akciğer enfeksiyonu problemlerine ise pnömoni adı verilir. Akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplanması neticesinde görülmesi olasıdır.
Belirti olarak ise alttaki haller görülebilir:
38 derece ya da üstünde yüksek ateş
Kuru ya da balgamlı öksürük
Nefes darlığı
Hızlı soluk alıp verme
Yeşil ya da sarı renkli burun akıntısı
Normale oranla iştahsızlık
Huzursuzluk ve yorgunluk
İshal ve kusma
Göğüs ağrısı namacıylaiyle göğsünü tutup ağlaması
Titreme nöbetleri
Maviye benzer renkteki tırnak ya da dudaklar
Yukarıda yer alan bebeklerde akciğer enfeksiyonu bulguları arasından rastgele birini gözlemlerseniz, vakit kaybetmeden sıhhat kuruluşlarına başvurmalısınız. Bu sayede erken araya girmek fırsatından yararlanmanız da fazlasıyla basit bir duruma gelir.
Aynı vakitte gelişen akciğer enfeksiyonlarının bilhassa bebeklerde ileri dönemler amacıyla ciddi problemları yanında getirebileceğini de unutmamalısınız.
Akciğer Enfeksiyonu Bulguları Neden Ortaya Çıkar
Akciğer enfeksiyonu bulguları görülmesine yol açan pek çok değişik namacıyla bulunur. Virüs, bakteri ya da mantarların sebep bulunduğu iltihaplanmayı detaylı haller tetikleyebilir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan şahıslar enfeksiyon kapma riskine daha yatkın olabilirler.
Genel olarak enfeksiyonu meydana getiren birtakım haller ise şu şekilde sıralanır:
KOAH, astım ve kistik fibroz aynısı vakitğen rahatsızlıklar enfeksiyonun artmasının önünü açabilir.
Diyabet, AIDS ve kanser gibi rahatsızlıkların zayıflattığı bağışıklık sistemi, enfeksiyon oluşumunu hızlandırabilir.
Sağlığa zararlı olan sigara tüketimi yüzünden akciğerlerin zarar görmesiyle birlikte iltihaplanmalara karşı mücadele direnci de düşebilir.
Enfeksiyonun görülmesinde yaş, mühim faktörler arasındadır. Genellikle bebek ve yaşlılarda çok daha sık akciğer enfeksiyonu görülmesi muhtemeldir.
Enfekte olan rastgele bir bireyin hapşırması ya da öksürmesi neticesinde havaya sunulan damlacıklar, enfeksiyona yakalanma tehlikesini artırabilir.
Enfekte bireylerin mukus ya da tükürüğüyle direkt olarak ilişki edilmesi, enfeksiyon kapmakla sonuçlanabilir.
Belirtilen bu konular ile ilgili lüzumlu önlemleri alır ve tedavinizi de aksatmazsanız kısa vakit ortamında hastalıktan kurtulabilirsiniz. İyileşme vakitci ise yaşamış bulunduğunuz rahatsızlığın detayları neticesinde belli olur.
Akciğer Enfeksiyonu Bulguları Kaç Günde Geçer?
Akciğer enfeksiyonu bulguları neticesinde anlaşılan rahatsızlık amacıyla gereken vakit şahıslara göre değişik olabilir. Öncelik ile fiziksel muayene, akciğer grafisi ve testlerin yapılması neticesinde enfeksiyonun ne düzeyde bulunduğu belirlenir. Daha sonra ideal tedaviler başlatılarak hastanın iyileşmesi amaçlanır. Bununla birlikte bilhassa vakitğen hastaların iyileşme vakitleri oran olarak daha uzun olabilir.
Akciğer enfeksiyonu hastalığı olan hafif vakalar genel olarak 3 ila 5 gün arasında iyileşme gösterebilir. Hastalık ilerlemişse bu vakit aşağı yukarı 10 güne kadar çıkabilir. Atipik şeklinde adlandırılan halde ortalama 2 ve 3 hafta arasında bir vakitye gereksinim duyulabilir. Enfeksiyonun apseleşme haline ulaşması halinda ise 6 haftalık tedavi planlaması gerekebilir. Bu yüzden erken tespit ve tedavinin öneminin muhakkak göz ardı edilmemesi son derece kritik bir konudur. Doktorunuzla ne kadar süratli ilişkiye geçerseniz, iyileşme vakitniz o denli düşüş gösterebilir.
Akciğer Enfeksiyonu Bulguları Nasıl Geçer
Akciğerlerinizde meydana gelen enfeksiyon sendromlarınin geçmesi adına birtakım basit yöntemleri kullanabilirsiniz. Doktorunuzun uygulamış bulunduğu tedavilere ek olarak alttaki konulara özen gösterirseniz, iyileşme ihtimalinizi güçlendirebilirsiniz:
Vücudunuzu rahatlatmak ve öksürüğü azaltmak adına bol su içmeniz çok mühimdir. Bu sayede öksürük azalırken aynı vakitte balgamın daha rahat atılmasını sağlayabilirsiniz.
Enfeksiyon namacıylaiyle zayıflamış olan bağışıklık düzeneğinin güçlendirilmesi amacıyla dinlenmek gerekir. Yeteri kadar dinlendiğinizden emin olarak, kısa vakit ortamında hastalığın olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında sıhhatli beslenmeye gereken hassasiyet gösterilmelidir. Genellikle protein, demir ve C vitamini bakımından varlıklı yiyeceklerin tüketilmesi bağışıklık sistemini fazlasıyla güçlendirebilir.
Zencefilli ve ballı sıcak çay yardımıyla boğazın yatıştırılması mümkündür. Aynı vakitte öksürüğün azaltılması amacıyla de yarar sağlayabilir.
Öksürük namacıylaiyle boğazda meydana gelen tahrişin giderilmesi ve ağızda meydana gelen kötü tat etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla tuzlu su gargarası yapılabilir.
Bulunduğunuz ortamın havasını doğru şekilde nemlendirirseniz, solunum yollarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Uyku düzeni, enfeksiyonun yok edilmesi adına son derece kıymetlidir. Eğer derli toplu biçimde uykunuzu ayarlarsanız, hastalığın negatif tesirlerini bertaraf edebilirsiniz.
Sağlığa zarar veren sigara tüketimindan en azından enfeksiyon boyunca uzak durmak etkili yöntemler arasında yer alır. Aynı vakitte sigarayı tamamiyle bırakırsanız, gelişen vakitçte daha sıhhatli olmanız da kaçınılmaz bir duruma gelebilir.
Yukarıda yer alan yöntemler genel olarak akciğer enfeksiyonu sendromlarınin hafif düzeyde olması halinda size yardım edebilir. Bulguların geçmesi amacıyla ilk tercihiniz her vakit hekime gitmek olmalıdır. Bununla birlikte hastalık ayrıntıları tarafında doktorunuzun vereceği ateş düşürücü ya da antibiyotikleri derli toplu kullanmayı da muhakkak ihmal etmemelisiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ