Yorgunluktan Kurtulmak İçin 8 Öneriler

  • 19 Şubat 2024
  • 598 kez görüntülendi.
Yorgunluktan Kurtulmak İçin 8 Öneriler

Yorgunluktan Kurtulmak İçin 8 Öneriler
Merhabalar sevgili deryabaykalca.com takipçileri bugün sizlerle sağlıklı bir hayata amacıyla 8 önerimizi sizler amacıyla paylaşıyoruz,
1- BAĞIRSAK SAĞLIĞINIZI KORUYUN
‘İkinci beyin’ olarak adlandırılan bağırsaklarda ilerleyen problemler da vakitğen yorgunlukla temaslı olabilir. Şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal hayatayacak şekilde mide ve bağırsak sağlığına ilgi etmek gerekir. Şişkinlik, yorgunluk, karın ve baş ağrısı gibi semptomlar geçirgen bağırsağın en vakitgelen belirtileridir. Eğer varsa geçirgen bağırsak belirtisi tedavi edilmelidir.
2- MUTLAKA EGZERSİZ YAPIN
Düzenli egzersiz ile sürdürülen aktif bir hayat hem bedenimuza hem de zihnimize iyi gelir. Eğer vakitğen yorgunluğunuz varsa egzersiz yapma kanaati bile size çok zor geliyor olabilir ama gerçekte egzersiz bedeninuzu canlandırır ve harekete geçirir. Egzersizle beraber endorfin hormonu salgılanır ve endorfin natural bir ağrı kesici fonksiyonu görür. O amaçla her gün kesinlikle en az 30 dakika olmak üzere yürüyüş yapın. Mümkün gerektiğince toprağa basarak negatif iyon alın.
3- HER GÜN EN AZ 8 SAAT VE KALİTELİ UYUYUN
En geç saat 23:00’da uykuya dalmış olmak kaydıyla, sessiz ve karanlık ortamda en az 8 saat deliksiz uyuyun. Çünkü uyku esnasında salgılanan melatonin bedeni temizleyip, dinlenmiş uyanmamızı gerçekleştiren kuvvetli bir antioksidan hormondur. Yatmadan 2 saat evvelce cep telefonlarını kapatmak, akşamları bir bardak melisa çayı ya da papatya çayı gibi rahatlatıcı çaylardan tüketmek de rahat bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.
4- DOKTOR KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYIN
Dr. Aynur Ketene, “Doktor kontrollerinizi aksatmayın ve rastgele bir vakitğen hastalığınız varsa hekim önerisi olmadan tedavinizi muhakkak yarıda bırakmayın. İyi bir sindirim ve emilim sistemi amacıyla gerekmedikçe antibiyotik ve mide ilacı kullanmayın. Kullanılan başka ilaçları ve yan tesirlerini de gözden geçirebilirsiniz. Örneğin; antidepresan gibi birtakım ilaçlar bedende fazlaca magnezyum tüketilmesine namacıyla olur. Bu amaçla zindelik hissi veren ve kasları güçlendiren magnezyumu yeteri kadar aldığınızdan emin olun. Gerekli testleri yaptırdıktan sonra hekimunuzun önerisiyle vitamin ve mineral takviyesi kullanabilirsiniz” dedi.
5- İŞLENMİŞ, HAZIR GIDALARDAN KAÇININ
Toksinlerden kendinizi güvenliğini sağlamak amacıyla işlenmiş karbonhidrat ve şeker sahibi olan hazır, katkı maddeli, paketli gıdalardan ve bol tuz ve yağ sahibi olan cips, kraker, bisküvi gibi atıştırmalıklardan uzak durun.
6- ÖĞLE SAATLERİNDE GÜNEŞLENİN
Kronik yorgunluğun meydana çıkmasına; altta yatan hastalıklar namacıyla olabileceği gibi bedenin işleyişini bozan vitamin-mineral ve mikrobesin kusurları de zemin hazırlamaktadır. D vitamini sentezlemek amacıyla ultraviole B ışınlarının hakim bulunduğu öğle saatlerinde güneş ışınlarının dik geldiği vakitte 15-20 dakika güneşlenebilirsiniz. Bunu yaptığınızda ertesi güne kadar sabunlanmamaya özen gösterin.
7- SİGARA VE ALKOLDEN KAÇININ
Alkol ve sigaradan kaçının. Kimyasal deterjanlar, florlu diş macunları ve parfüm gibi kozmetiklerden olası bulunduğunca uzaklaşın. Klorla dezenfekte edilen havuzlarda uzun vakit yüzmemek de bağışıklık sisteminizi daha kuvvetli bulundurmanıza yarar sağlayacaktır.
8- AKDENİZ DİYETİ UYGULAYIN
Kronik yorgunluk altta yatan pek çok bozukluğun değerlendirilmesi gereken karmaşık bir vakitçtir. Fakat burada sindirim düzeneğinin dinlenmeye gereksinimi bulunduğu unutulmamalıdır. Sorunun kaynağı tam olarak tespit edilemediyse sindirim sistemine bakmak ve bundan dolayı beslenme düzenini tedavi etmek gerekir. Beslenme düzeninizi Akdeniz diyetine ideal yani taze mevsim sebze ve meyveleri, baklagiller, kaliteli proteinler (et, balık, yumurta), omega 3’den varlıklı fırında balık, soğuk sıkım zeytinyağı, avokado yağı ve çörekotu yağı gibi sıhhatli yağlardan varlıklı olacak şekilde düzenleyin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ