Vücutta Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nasıl Giderilir

  • 10 Mart 2024
  • 542 kez görüntülendi.
Vücutta Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nasıl Giderilir

Vücutta Kalsiyum Eksikliği Bulguları Nasıl Giderilir
Vücutta kalsiyum eksikliği, çoğu sıhhat problemine yol açabilen mühim bir haldur. Kalsiyum, bedende kemik ve dişlerin sağlamlığını korumak, kas fonksiyonlarını düzenlemek, sinir iletimini sağlamak gibi pek çok mühim rol üstlenir. Bu amaçla bedende kalsiyum eksikliği, çeşitli sıhhat problemlerine namacıyla olabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği bulguları değişik olabilir ve bu halin amaçlari de çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Genel beden sağlığının korunması ve bedenin hayat fonksiyonlarını tam manasıyla yerine getirilebilmesi amacıyla hayati ehemmiyet taşıyan mineraller; gıdalarla bedene alınması gereken inorganik bileşiklerdir. Vücut gereksinim duyduğu birtakım mineralleri yeterli oranda alamadığında ya da mineral emilimini tesirleyen bir probleme sahip olduğunda mineral eksikliğine bağlı hayatı tehdit eden problemler ile karşı karşıya kalabilir.1 2 Genellikle kemik ve diş sağlığının korunmasında mühim rollere sahip olan kalsiyum hayati ciddiye sahip mineral tipleri arasında yer alır. Vücuttaki kalsiyumun nerdeyse %99’u kemik ve dişlerde depolanır. Kalp, beyin, sinir sistemi, kas işlevleri ve kanın pıhtılaşmasında mühim rollere sahiptir. Kalsiyum eksikliği, semptomlar meydana çıkmadıkça anlaşılması pek olası değildir. Kanda kalsiyum düşüklüğü yaşandığında beden kemiklerdeki kalsiyumu çekerek kandaki normal kalsiyum civarını düzenler. Bu amaçla kalsiyum eksikliği bulguları beklenmedik bir anda diş kırılması ya da diş kayıbı gibi kendini gösterebilir.3 Kalsiyum eksikliği ile ilgili merak ettiğiniz bütün detaylar ile “Kalsiyum eksikliği bulguları nelerdir?” ve “Kalsiyum eksikliği nasıl giderilir?” sorularının yanıtı amacıyla okumaya devam edin,
Kalsiyum Eksikliği Nedir?
Vücudun normal günlük fonksiyonlarını yerine getirebilmesi amacıyla kanda ve dokularda sabit miktarda kalsiyum bulunması gerekir. Kanda ve dokularda kalsiyum seviyelerindeki düşüklük kalsiyum eksikliği olarak tanımlanır. Vücut gereksinim duyduğu kalsiyumu kalsiyum sahibi olan gıdalarla ve takviyelerle sağlar. Kanda kalsiyum srandardı düştüğünde, bedendeki kalsiyum ve fosfor dengesinden mesul paratiroid bezinden paratiroid hormonu salgılanır. Paratiroid hormonu kemiklerden kan dolaşımına kalsiyum salınmasını ve bağırsaklardan kalsiyumun geri emilimini çoğaltmak amacıyla D vitaminin aktive edilmesini sağlar. Hem de böbreklerden idrarla kalsiyum atımının azalması amacıyla böbreklere sinyal gönderir. Bu amaçla kalsiyum düşüklüğü bulguları ciddi semptomlar meydana çıkıncaya kadar fark edilmeyebilir.
Peki, kalsiyum eksikliği namacıyla olur? Kalsiyumdan yetersiz beslenme ya da kalsiyum emilimini ya da beden doğrulusunda tüketiminde yaşanan aksaklıklar neticesi kalsiyum eksikliği yaşanır. Kalsiyum emilimini artırmaya ve kalsiyumun kemiklerde depolanmasına yardımcı olan östrojen hormonun azaldığı menopoz dehemmiyetindeki kadınlar kalsiyum eksikliği yönünden risk altındadır. Hem de tanenin erken kesilmesine namacıyla olan anoreksiya nervoza hastaları ve çok yüksek fiziksel antrenman yapan kadınlar da kalsiyum eksikliği bulguları ile karşı karşıya kalabilir. Kalsiyum emilimini azaltan ilaçlar, kalsiyumdan varlıklı süt ürünlerinin tüketilmesini engel olan laktoz intoleransı, mide ve bağırsakların alındığı cerrahi işlemler, D vitamini eksikliği, böbrek hastalıkları, paratiroit bezi bozuklukları gibi hallerde kalsiyum eksikliğine yol açan haller arasındadır. 4 5 6
Kalsiyum Eksikliği Bulguları Nelerdir?
Kalsiyum pek çok beden işlevinde mühim görevlere sahiptir ve eksikliği halinda kas işlevlerinde aksaklıklar, kemik ve diş bünyesinde bozulmalar başta olmak üzere ruh sağlığı dahil olmak üzere genel sıhhat hali üstünde pek çok olumsuz tesir yaratabilir. Kalsiyum düşüklüğü bulguları alttakileri kapsayabilir:
Kas Problemleri
Kalsiyum eksikliği kasların normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde problemlere namacıyla olabilir. Kaslarda kalsiyum eksikliği bulguları şunlardır:
Kas ağrıları ve kramplar
Yürürken ya da hareket eder iken bacak ve kollarda ağrı
Ellerde, kollarda, ayaklarda, bacaklarda ve ağız etrafında anlaşma ve karıncalanma hissi
Aşırı Yorgunluk
Kalsiyum eksikliği enerji metabolizmasını tesirleyerek enerjinin düşmesine ve genel bir uyuşukluk hissi yaratan aşırı yorgunluk bulgularıne namacıyla olabilir. Hem de uykusuzluk da kalsiyum eksikliği bulguları arasında yer alır. Odaklanma eksikliği, unutkanlık, baş karışıklığı, baş dönmesi, beyinde sislenme gibi semptomlar da kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişebilir.
Tırnak ve Cilt Sorunları
Uzun süreli kalsiyum yetersizliğinde alttaki açıklanan gözlenebilir:
Cilt kuruluğu
Tırnaklarda kırılma
Saç kabarıklığı
Kabarık saç
Saçın yamalar halinda dökülmesi ile karakterize alopesi
Egzama ya da iltihaplı cilt
Sedef hastalığı
Kemik ve Dişlerde Hasarlar
Kalsiyumun büyük fazlalığı kemiklerde ve dişlerde depolanır. Kanda kalsiyum seviyeleri düştüğünde kemiklerdeki kalsiyum kan dolaşımına salınır. Uzun süreli kalsiyum yetersizliği kemik mineral yoğunluğunun düşmesine ve güçsüzleşmesine namacıyla olabilir. Osteopeni olarak adlandırılan bu hal kemiklerin incelmesi ve kırılmalara karşı daha savunmasız duruma gelmesine namacıyla olur. Şiddetli kalsiyum eksikliği kemik kırılmaları ile karakterize osteoporoza yol açabilir. Aynı şekilde dişlerdeki kalsiyum srandardındeki azalma diş çürükleri, dişlerde kırılma riskinde artış, diş etlerinde tahriş, diş köklerinde zayıflama ve bebek ile çocuklarda diş gelişiminde bozulma şeklinde açıklanan gösterebilir. 7
Hamilelikte Preeklampsi Riskinde Artış
Hamilelikte kalsiyum eksikliği, böbreklerden kalsiyum geri emilimini sağlamak amacıyla paratiroit hormonunun salgılanmasını artırabilir. Paratiroit hormonu sodyum ve sıvının bedenden atılmasını da engel olarak tansiyonun artmasına namacıyla olabilir. Tansiyon yüksekliği gebelik zehirlenmesi olarak da adlandırılan preeklampsiye yol açabilir. 8
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir?
Kalsiyum düşüklüğünü önlemek amacıyla eksikliğe namacıyla olan hal belirlenmelidir. Diyet ile yetersiz kalsiyum alımı söz hususu ise kalsiyumdan varlıklı süt, peynir, yoğurt, balık gibi hayvansal kaynaklı gıdalar ile ceviz, fındık, badem ve yeşil yapraklı sebzeler beslenme programına eklenebilir. Günlük alınması gereken kalsiyum miktarı 19-50 yaş arası erişkin kadınlarda 1000 mg, 51 yaş üstü kadınlarda 1200 miligram; 19-70 yaş arası erkeklerde 1000 mg ve 71 yaş üstü erkeklerde 1200 miligramdır. Hamile ve bebeklerini emziren kadınlarda ise günlük 1000 miligram kalsiyum alınması önerilir. Kalsiyum eksikliği tedavisi amacıyla hekim kontrolünde kalsiyum sahibi olan takviyeler kullanılabilir.4 7 Kalsiyum destekleri ile beraber çinko desteklerin de kullanılması gerektiğinde birbirlerinin emilimini tesirlememesi amacıyla dozlarının hekim doğrulusunda belirlenmesi mühimdir. Çinko minerali ile ilgili ayrıntılı bulgular amacıyla “Çinko faydaları” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kalsiyum Düşüklüğünde Görülebilecek Hastalıklar Nelerdir?
Kalsiyum eksikliği alttaki hastalıklara namacıyla olabilir:
Osteopeni
Osteoporoz
Hipokalsemi
Diş eti hastalıkları
Diş çürükleri
Diş kırılmaları
Hamilelikte preeklampsi
Depresyon
Böbrek yetmezlikleri. 7
Kalsiyum kadar mühim bir başka mühim mineral olan selenyum ile ilgili daha ayrıntılı bulgular amacıyla “Selenyum nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Not: Bu metin tüketicileri husus özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme hedefli yazılmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ