Kivinin Bilimsel Faydalari Nelerdir
Kivinin Bilimsel Faydalari Nelerdir
Genellikle C vitamini deposu olan kivinin sağlığa pek çok yararı vardır. Kivide tespit edilen bütün vitaminler ve yararları amacıyla bu yazıyı okuyun.
Kivide Hangi Besinler ve Vitaminler Bulunur?
Antioksidan zengini kivi, C vitamini, diyet lifi ve lüzumlu gıda değerlerini yapısında barındırır. Kivinin gıda değerleri kısaca şu şekilde verilebilir:
A vitamini: 4 µg
E vitamini: 0.03 mg
K vitamini: 40.3 µg
C vitamini: 92.7 mg
E vitamini: 1.46 mg
Protein: 1.14 g
Yağ: 0.52 gr
Kalsiyum: 34 mg
Demir: 0.31 mg
Magnezyum: 17 mg
Fosfor: 34 mg
Potasyum: 312 mg
Sodyum: 3 mg
Çinko: 0.14 mg
Bakır: 0.13 mg
Karoten: 52 µg
Lutein ve zeaksantin: 122 µg
Folat: 25 µg
Kolin: 7.8 mg
Kivinin gıda değerleri saymakla bitmez. “Kivinin yararları nelerdir?” sorusunun sorulması olağandır. Kivinin yararları bağışıklık sisteminiz ve sindirim sisteminiz üstünde derhal fark edilebilir.
Kivinin Faydaları Nelerdir?
Detaylarıyla açıklanamadan evvelce kivinin bedene yararları şu şekilde sıralanabilir:Astım ataklarını rahatlatabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sindirim sistemini düzenler.
Kalp sağlığını destekler.
Kanseri önlemede yardımcı olur.
Kilo vermeyi hızlandırabilir.
Cilde yararlıdır.
Saçları gürleştirir.
Göz sağlığını iyileştirir.
Hamilelikte destekleyicidir.
Kemik sağlığını korur.
İnflamasyon ile savaşır.
Astım Hastalarına Yardımcı Olabilir: C vitamini deposu olarak kivi, solunum problemlerinde iyileşme sağlayarak astımı hafifletmeye yardım eder. Kivinin çocuğa yararları tekrar hırıltılı bir solunum ve astım halinde olabilir. Kivi bu hallerde rahatlama sağlayabilir. C ve E vitaminlerinin çocuklarda akciğer işlevlerini ilerlettiği bir ttesirk doğrulusunda kanıtlanmıştır. Fakat daha çok incelemeye gereksinim vardır.
Bağışıklığı Güçlendirir: C vitamininin en mühim meziyetlerinden biri de bağışıklığı güçlendirmektir. Antioksidanlar ve C vitamini, beden direncini ve iltihaplanmalara karşı imal edilen beyaz kan hücrelerinin oluşumunu artırır. Yine beyaz kan hücrelerinin işlevlerini artırarak bireyi serbest radikallere karşı korur. Vücudun hastalandığınızda süratli iyileşmesine yardımcı olur.
Sindirimi Destekler: Kivinin sindirime yararları çözünür ve çözünmeyen liflerinden gelir. Çözünür lifler bağırsakların sıhhatli çalışması amacıyla lüzumlu olan yararlı bakterilerin üretilmesine yardımcı olur. Çözünmeyen lifler ise suyu tutar ve sindirim sırasında genişleyip dışkılamayı kolaylaştırır. Sindirimi hızlandırır ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlar. Bol lifli bu meyveyi derli toplu bir şekilde tüketmek kabızlığın önünü geçmenizde destekçidir. Kivi proteinleri çözdüğü tanınan aktinidia isimli bir enzim içerir. Genellikle irritabl bağırsak belirtisi olan şahıslar, et gibi yiyeceklerin sindirimi amacıyla bu enzime gereksinim duyarlar.
Kalbinize İyi Gelir: Kalp sağlığında antioksidanlar, potasyum ve lifler mühim rol oynar. Potasyum kan damarlarının gevşemesine ve kan basıncının, yani tansiyonun dengelemesine yardımcı olur. Düşük kalorili meyve kivini iyi kolesterolü yükseltici bir tesiri vardır. Bu da kalp hastalıkları tehlikesini düşürmede mühim olan lifler sahibi olan kiviyi tüketmeniz amacıyla bir nedendir.
Kansere Karşı Gelebilir: Serbest radikaller bedende kanser oluşmasından mesul tutulurlar. Antioksidanların ise serbest radikallerle mücadelede kalkan vazifiyeti görür. Yine lifli yapısı kiviye kolon kanserinden korunması amacıyla katkı sağlayabilir. Antioksidanlar Alzheimer, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların da önlenmesine tesir kabul edilir.
Kilo Vermeye Yardımcı: 100 gramı 61 kalori olan kivi, tam bir diyet arkadaşı gıdadir. Genellikle lif sebebiyle beslenmenize eklemeniz tavsiye edilir. Kivinin zayıf düşmeye yararları vardır. Kilo vermenize yardımcı olabilen kivi, lifli yapısı yardımıyla uzun sürer tok tutar. Hem de lif kan şekerinin dengelenmesini destek olur. Fakat tekrar de kivinin de bir meyve ve şeker içerdiğini unutmadan porsiyon denetimi yaparak tüketin. Günde 140 gramdan daha çok kivi tüketmeyin.
Cilde Gençleştirir: Kivinin cilde yararları tekrar büyük ölçüde C vitamini içeriğinden gelir. “Kivinin cilde yararları nelerdir?” diye sorulduğunda evvelcelikli olarak cilt sağlığı arkadaşı bir meyve bulunduğu söylenebilir. C vitamini zengini gıdalar ciltte kolajen dokusunu artırarak cildin sıkılaşmasına ve yaşlanma belirtilerinin yok olmasına yardımcı olur. Cildin nem dengesinin de sağlanmasında tesirlidir. Akne ile mücadelede anti-inflamatuar özelliğini gösterir. Cildi yağdan arındırırken cilde taze bir manzara verir. E vitaminin antioksidan özellikleri yardımıyla güneşin cildinize verilen zararlı ışınlardan ve cilt hasarlarından korunabilirsiniz.
Saçlara Sıhhat Katar: C ve E vitamini kivinin saç dökülmelerine karşı koruyucu bir meyve olmasını sağlar. Magnezyum, potasyum ve çinko ise kan akışını hızlandırarak saçların büyümesine yardımcı olur. Omega 3 yağ asidi de sahibi olan kivi böylece saçların nemini korur. Yine demir içeriği ise kan dolaşımını artırarak saç köklerini güçlendirir. Fakat kivinin saç sağlığı üstündeki tesirlerinin daha çok araştırılması gerekiyor.
Gözleri İyileştirir: Kivinin içeriğindeki karotenoidler, antioksidanlar ile göz hastalıklarının önlenmesine ve görmenin iyileşmesine yarar sağlar. A vitamini korneanın korunmasından mesuldur. Kivinin göze yararları antioksidanların hücreleri ve dokuları korumasıyla hissedilir. Kivideki utein ve zeaksantin göz sağlığı amacıyla çok mühimdir. Bu iki antioksidan yaşa bağlı ilerleyen makula dejenerasyonunu önlemede tesirlidir. Bir kase kivi, sinir sistemini koruyan günlük bakır mineralinin de yüzde 20’sini karşılar. Sinir sistemi retina sağlığı amacıyla mühimdir.
Hamilelik Beslenmesine Eklenmeli: Kivinin hamilelere yararları içeriğindeki folat yardımıyladir. Folat mühim bir B vitamini olarak beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar. Hamilelikte kivinin yararları gebelik sırasında fetüsün gelişmesini ve doğum eksikliklerinin önüne geçilmesindeki yardımcı rolüyle bilinir. Doğurganlığı desteklerken hamile kalma şansını da artırabilir. Fakat tekrar de hamileyseniz ya da emziriyorsanız kiviyi tüketmeden evvelce hekiminize danışın.
Kemik Sağlığını Korur: Kivinin K vitamini ile kemik sağlığını destek verilen bilinir. K vitamininin yanı sıra kalsiyum ve fosfor içeriği kiviyi kemik sağlığını tesirlemede kuvvetli kılar. İleriki yaşlarda kemik erimesinden korunmak amacıyla beslenmenize kivi tüketin.
İnflamasyon ile Savaşır: Ananas gibi kivide de bromelain isimli bir enzim bulunur. Bu enzim proteinleri parçalayıp inflamasyonu iyileştirmede tesirli olur. Artrit ile alakalı iltihabı azalttığı da bilinir. C vitamini de tekrar serbest radikallere karşı gelerek iltihaplanmaya direnç gösterir.
Kivinin bütün bu yararlarının yanı sıra bedene su desteği sağlaması gibi bir yararı da bulunur. Neredeyse yüzde 90’ı sudan meydana gelen bu meyvenin bu sayede beden ısısını korumada, cilt hasarlarını gidermede ve gıdaları sindirmede mühim bir oyuncu bulunduğu unutulmamalı. Vücuttaki su kayıbı kalbin ve böbreklerin düzgün çalışmasını zorlaştırarak bu süreçlerin ilerlemesine engel olur.
Kivinin Zararları Var mıdır?
Kivinin yararları hesaba katıldığında zararları da olabileceği akla gelir. Kivinin zararlı bulunduğu şeklinde bir ifade kullanmak doğru olmaz ama kivinin alerjisi sebebiyle zarar verebileceği şahıslar olabilir. Kivi alerjisi olan şahıslarda kusma, cilt döküntüsü, dilde, ağızda ve dudaklarda kaşıntı, soluk almada zorlanma, yüzde şişme, baş dönmesi ve pankreasta bir şişlik ortaya gelebilir.
Potasyum destekli ilaçlar alıyorsanız kivi ile beraber alacağınız potasyum çok olabilir. Hem de kuvvetli bir K vitamini kaynağı olan kivi tüketimi, kan sulandırıcı kullanan kalp hastaları amacıyla bu ilaçların tesirini ortadan kaldırabileceği amacıyla uygun olmayan olabilir. Doktorunuza danışarak kivi tüketebilirsiniz.