Diyet Yaparken Motivasyonu Azaltan 5 Yanlış

  • 18 Temmuz 2024
  • 150 kez görüntülendi.
Diyet Yaparken Motivasyonu Azaltan 5 Yanlış

Diyet Yaparken Motivasyonu Azaltan 5 Yanlış
Güneşin yüzünü göstermesiyle beraber incelen kıyafetler kış aylarında alınan kiloların meydana çıkmasına namacıyla oluyor. Yaz mevsiminin yaklaşması, genelde süratli kilo verme isteğini yanında getiriyor. Fakat sıhhatli kilo vermek amacıyla, ulaşılabilir namacıylaler koymak ve diyet vakitsince motivasyonu kaybetmemek büyük ehemmiyet taşıyor.
Hızlı kilo verme gerilimi sağlıksız diyetlerin yapılmasına namacıyla oluyor
Yaza az bir vakit kalmışken kışın alınan kiloların hala verilememiş olması pek çok bireyin gerilime girmesine namacıyla olmaktadır. Bu gerilim de sağlıksız diyetlerle acele kilo verme isteğini meydana çıkartmaktadır. Az kalorili ya da protein çoğunluklu rejim gibi tek yönlü beslenme ve ağır fiziksel aktiviteyi amacıylae alan sağlıksız diyetler bireyin süratli kilo vermesini sağlarken sağlığını bozabilmektedir. Bu olumsuz tablo bahar yorgunluğuyla birleşince hayat niteliği daha da azalır.
Haftada 1 kilo vermek idealdir
Baharda hava ısınır, metabolizma sürati artar ve sebze meyvede detaylılığı çoklaşır. Bu namacıylalerle diyet gerçekleştirme amacıyla senenin en ideal vakti bu dehemmiyetdir.Fakat bahar mevsimi kısa bir vakti kapsar ve bu dehemmiyetde verilmek dilenen kilonun çok olması yanlıştır. Sağlıklı kilo vermek isteyenlerin haftada ortalama 1 kilo kaybetmesi beklenmektedir. Buradan yola çıkarak bahar ayları vakitsince verilecek toplam kilo ortalama 12 kilo olmalıdır.
Porsiyonlarınızı küçültün
Verilen kilonun korunması da kilo vermek kadar ehemmiyetlidir. Bu namacıylale kilo verirken tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, öğünler artırılırken, porsiyonlar küçültülmelidir. Kişinin kendisine koyduğu haftalık ya da aylık namacıylaler ulaşabilir olmalıdır. Büyük namacıylaler ulaşılmazlığı yanında getireceğinden motivasyonu olumsuz yönde etkileyecektir. Diyet yapar iken sağlıkla kilo sunabilcek amacıyla motivasyonun etkisinin çok büyük bulunduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Diyet yapar iken motivasyonu azaltan yanlışlar şu şekilde sıralanabilir:
Sık sık tartılmak: Motivasyonu bozan etkenlerin başında sık tartılmak gelir. Pek çok şahıs diyet yapar iken her gün kilo vereceğini ya da oluşturulan ufak kaçamaklardan sonra derhal kilo alacağını düşünmektedir. Fakat kilonun günlük olarak değişmeyeceği ve oluşturulan ufak kaçamakların derhal kilo artışına namacıyla olmayacağı unutulmamalıdır. Diyet vakitsince motivasyonu sağlamak amacıyla haftada bir kez tartılmak idealdur.
Başarısızlıkta derhal pes etmek: Kilo vermek uzun bir vakitçtir ve sabır lüzumtirir. Diyete başlandıktan sonra ilk haftalarda kilo kayıbı iyi giderken, gelişen haftalarda beden yapısına göre direnç gösterebilir ve kilo kayıbı durabilir. Bu dehemmiyetde diyeti bırakmadan azimle verdiği kilolar düşünülerek şahıs kendini motive etmeli, kilo verme kararından vazgeçmemelidir.
Büyük namacıylaler koymak: Birçok insan diyete başladığında süratli netice alabilmek ister. Ayda 10 kilo vermek amaçiyle yola çıkmak ve bu amaca ulaşamamak diyeti bırakmaya sebep olabilir. Hedefe ulaşamamak motivasyonu bozan sebeplerin başında gelmektedir. Bunun yerine ufak namacıylaler koymak ve ulaşmak diyetin devamlılığını sağlayacaktır. Hızlı kilo vermek istendiğinde beslenme alışkanlığı değişmediği amacıyla verdiği kiloların süratle geri alınacağı unutulmamalıdır. Diyet yapar iken amaç süratli kilo vermek değil, sıhhatli kilo vermek ve bu hali güvenliğini sağlamak olmalıdır.
Kendine güvenmemek: Birkaç kez diyet yapıp netice alamamış olmak bunu hiçbir vakit başaramayacağınız manasına gelmez. Her hususta bulunduğu gibi diyet yapmaya başlandığında da şahıs ilk olarak kendisine güvenmelidir. Sabır, azim ve istikrarın neticesinde başarı kaçınılmazdır.
Sürekli diyet ile ilgili konuşmak: Diyetteyken farkında olmadan oluşturulan ve bireyi olumsuz etkileyen hatalardan bir öteki de sıksık diyet ile ilgili konuşmaktır. Bu konuşmalar şahsa sıksık diyette bulunduğunu hatırlatırken, etrafındakilerin de üstünde bir baskı kurmasına namacıyla olur. Sen nasıl diyettesin ne kadar çok yiyorsun, bu hafta kilo verdin mi, ne lüzum var niye diyet yapıyorsun gibi yorumlar sık olmaya başladığında bireyi yorar ve motivasyonunu düşürür,

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ