Örgü Modelleri

Ponponlu Ata Yeleği Yapılışı

Ponponlu Ata Yeleği Yapılışı
Merhaba Hanımlar.
Son dönemlerin en çok aranan bebek yeleği, erkek çocuk yeleği, yakası kürklü yelek,kız çocuğu yeleği, haroşa yelek olarak aranan ve benim de zevkle örüp video ile desteklediğim yeleğimi anlatmak istiyorum sizlere!
Buhar ütüsü kullanmazsanız modelimiz 1 yaş amacıyla uyumludur, benim yaptığım gibi buhar ütüsü kullanırsanız 1-3 yaş aralığı amacıyla ideal olan bir model olacaktır. Bu ayrıntıyı da sizlerle paylaşmak istedim.
MALZEMELER
1 adet Kartopu Ana Kuzusu Beyaz (K010) renk ip
2 adet Alize Midi Açık Gri (208) renk ip
5 mm şiş
Bekletme şişi
İğne
Makas
YAPILIŞI
Sizlere vereceğim ilmek sayıları vermiş bulunduğum malzeme listesine göredir. Daha ince ip ve şiş kullanacaksanız ya da yaş aralığını büyütecekseniz ilmek sayıları ve sıra sayıların da artım olacaktır.
ÖNLER
1) 25 ilmek atarak modelimize başlayalım. Ön kanatların sivriliği amacıyla yapacağımız ufak bir program olaca. İlmeklerimizi attıktan sonra örme işlemine başlıyoruz 11 ilmek haroşa örgü örelim, geri dönüp 11 ilmeği tekrar haroşa örelim ki ilk diş haroşamız oluşsun. 11 ilmeğin sonucundaki son 3 ilmek kaldığında kenarda tespit edilen çukur alanı meydana getirmek amacıyla ipin yönünü değiştirip selanik örgüye geçiyorum ve ilmeğimin şişte tespit edilen alanına değil de dibine batarak düz örüyorum daha sonra gene ipimin yönünü değiştiriyorum ve haroşa örgüyle 2 ilmeğimi örüyorum.
2) Bir önceki sırada ön yüzde bildiğiniz gibi 11 ilmek haroşa örgü örmüştük şimdi 11 ilmeğimize 2 ilmek daha ekleyerek 13 ilmek ters örüp gene örgümüzün arka yüzüne geçip 13 ilmeğimizi örüyoruz son 3 ilmeğimiz kaldığında gene ipimizin yönünü değiştirerek son üçüncü ilmeğimizi selanik örüp sıra sonuna kadar örgümüzü haroşa örgü dişimizi tamamlıyoruz.
Ön yüzde her vakit ilmeklerimize 2 ilmek ekleyip geri döneceğiz ki sivriliğimiz oluşsun, arka yüzde ise son üçüncü ilmeğimizi hep selanik örüp ilmeğimizin dibine batacağız bu şekilde 25 ilmeğimizi tamamiyle örene kadar devam ediyoruz.
3) Kol oyuntusuna gelene kadar 25 ilmeğimizi 17 haroşa dişi imkan kadar örüyoruz. Unutmayın 2 sıra ördüğünüzde 1 haroşa dişi oluşacaktır.
4) Kol kesimi yapar iken 6 kerede kesim yapacağız ve o da şu şekilde olacak. Öncelik ile biz örgümüzün sağ kanadını örüyoruz ve cepheden baktığımız amacıyla şişin sol ön yüzünde kesime başlayacağız, başka kanadı örmüş olsa idik bu sefer tam tersi olacaktı bu ayrıntıyı atlamak istemedim. Son 5 ilmeğimiz kalana kadar örelim, bu ilmeklerin 5-4. ilmeğimizi bir kesiyoruz ki eksiltmemiz olsun, kalan 3 ilmeğimizi haroşa örgü ile devam ediyoruz ve arka yüze geçiyoruz.
5) İlk 2 ilmeği gene haroşa örgü örüp üçüncü ilmeğimizi kenarda yapmış bulunduğumuz çukurluğu meydana getirmek amacıyla ipin yönünü çevirip ilmeğin dibine batıyoruz ve örgümüze 6 haroşa dişi imkan kadar bu şekilde eksiltme yaparak devam ediyoruz. Yani ön yüzlerde son 5 ilmek kalana kadar örüp 5-4. ilmekleri bir kesip arka sırada da üçüncü ilmeği selanik örgümüzle öreceğiz. Bu işlemleri 6 kez yapacağız.
6) Kol kesimimiz tamamlandıktan sonra 7 haroşa dişi daha örüp yaka kesim yerine geliyoruz. Şişimin sağ doğrulusunda başlayarak 7 ilmek kesim işlemimi yapıyorum sıra sonuna kadar haroşa örgü ile örgüme devam ediyorum, arka yüzde ise kol kesiminin 3 ilmeğinin bulunduğu yerdeki selanik örgüme omuza kadar devam ediyorum.
7) Ön yüzde yakayı 1’er ilmek şeklinde 3 sırada bir kesiyorum, her ön yüzde 1 ilmek keseceğiz ve şişimizde 9 ilmeğimiz kalacak. Bu 9 ilmeğimizi omuz alanına taşımak amacıyla 6 haroşa dişi örüp ilmeklerimizi bekletmeye alalım ve böylelikle başka önü örelim.
Diğer ön tarafının yapımı da aynı ilmek sayıları ile aynı şekilde örüyoruz.
ARKA
1) 45 ilmek ile başlıyoruz. 35 ilmek örgümüzü haroşa örgü ile örelim ve sol şişimizde 10 ilmek kalınca geri dönelim, gene sol şişimizde 10 ilmek kalana kadar örelim. Bildiğiniz gibi ön yüzde tek doğrultulu çalışmıştık biliyorsunuz arka örülürken ise çift doğrultulu çalışacağız.Ön yüze geçip son 10 ilmeğimizi son 8 ilmek kalana kadar öreceğiz yani her sıra sonucunda 2 ilmek ekleye ekleye 45 ilmeğimizi tek şişe toplayacağız.
2) 17 haroşa dişi sırasından sonra her iki doğrultuda da kol oyuntusunu yapacağız. İki doğrultudan 6 ilmek kol amacıyla keseceğiz. Ön yüzde yapmış bulunduğumuz işlemlerin benzeri olacak, bu kısımda ense oyuntusunu da ayarladıktan sonra yeleğimiz nerdeyse bitmiş olacak.
3) Ense oyuntusu amacıyla sol şişimde 11 ilmek kalana kadar örüp geri dönüyorum ve dönerken başka şişimde 11 ilmek kalana kadar kesiyorum. 11 ilmek kaldıktan sonra örgüme devam ediyorum, tekrar aynı yüze geldiğimde 1 ilmek kesiyorum, örgüme devam ediyorum bu şekilde 2 ilmek kesince elimde 9 ilmeğim kalacak ve ilmeklerimi beklemeye alacağım. Diğer omuzu da ayarlamak amacıyla ipimi kesip o tarafa geçip aynı işlemleri tekrarlayacağım bekletmiş bulunduğum omuz başı ilmeklerimi videodan faydalanarak dikişsiz omuz birleştirme yapabilirsiniz.
Yaka oyuntularımız ve omuz birleştirmelerimiz de bittiğine göre yan dikişlerimizi de yapıp yakaya geçebiliriz.
YAKA
Sıra geldi yakamızın kürklü bölümünü yapmaya onun içersinde Ana Kuzusu ipimize geçiyoruz ve yakadan ilmek çıkartıyoruz. 4 parmak boyu haroşa ördükten sonra ilmeklerimizi kesiyoruz. Ponponlarımızı da yaptıktan sonra bundan sonra yeleğimiz hazır iyi vakitlarda kullanmanız dileğiyle,

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu