Tığ İşi Yapraklı Bere Yapılışı

  • 11 Aralık 2017
  • 2.717 kez görüntülendi.
Tığ İşi Yapraklı Bere Yapılışı

Tığ İşi Yapraklı Bere Yapılışı
Yapraklı bere gerçekleştirme amacıyla lüzumlu olan malzemeler:
5 mm tığ,
Bu tığa ideal kalınlıkta yumak (buradaki örnekte mor renkte simli bir yumak tercih edilmiştir)
Makas
Etamin iğnesi
Berenin yapına en alt kısımdan başlanır.
1. Sıra: İp sol eldeki işaret parmağına dolanır. Tığ sağ ele alınır. İlmek alınarak tığ ilmeğin arasından geçirilir. 75 zincir çekilir ve iki uç sık iğne ile birleştirilir. Eğer daha büyük ya da daha ufak bere örecekseniz, zincir miktarını 15’er azaltmalı ya da 15’er arttırmalısınız.
2. Sıra: 3 zincir çekilir. Her bir zincir boşluğuna bir adet 3lü trabzan yapılır. Toplamda 3 zincirlik kısım dahil 75 adet 3lü trabzan örülür. Sıranın sonucunda ilmek almadan ilk örülen 3 zincirin en tepesindeki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir.
3. Sıra-5. Sıra: 3 zincir çekilir. Daha sonra ilmek alınır ve her bir trabzanın tepesindeki boşluğa birer trabzan olacak şekilde evvelce 3 adet önden sonra 3 adet arkadan trabzan aynı sıra ile örülür. Sıranın sonucunda ilmek almadan ilk örülen 3 zincirin en tepesindeki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir. Bundan ileri iki sıra daha bu şekilde örülür.
6. Sıra: 3 zincir çekilir. Daha sonra zincir boşluklarına 6 adet (başta çekilen 3 zincir dahil) 3lü trabzan örülür. 2 zincir çekilir. Alt sıradan 5 adet trabzan tepesindeki boşluk sayılır ve beşinciye 2 adet 3lü trabzan yapılır. 2 zincir çekilir ve aynı boşluğa 2 trabzan daha örülür. 2 zincir çekilir ve arkasından alt sıradan yine 5 adet trabzan tepesindeki boşluk sayılır ve beşinciden başlanarak her bir trabzan tepesi boşluğuna bire adet olacak şekilde toplam 6 adet trabzan örülür. Bu şekilde bu sıra sırayla 6 trabzan, 2 zincir, 2 trabzan, 2 zincir, 2 trabzan şeklinde örülerek tamamlanır. Sıranın sonucunda ilmek almadan ilk örülen 3 zincirin en tepesindeki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir.
7. Sıra: 3 zincir çekilir. 6 adet trabzanın üstüne yine toplamda 6 olacak şekilde (3 zincir dahil) 3lü trabzan örülür. 2 zincir çekilir ve “\V/” şeklindeki kısmın amacıylae 2 trabzan, 2 zincir, 2 trabzan örülür. Tekrar 2 zincir çekilir ve 6 trabzanlı kısım yapılır. Bu şekilde sıranın sonuna kadar bu motif yinelanarak örülür. Sıranın sonucunda ilmek almadan ilk örülen 3 zincirin en tepesindeki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir.
8. Sıra-10. Sıra: 3 zincir çekilir. 6 adet trabzanın üstüne yine toplamda 6 olacak şekilde (3 zincir dahil) 3lü trabzan örülür. 8 zincir çekilir ve ilk “\V/” sırasındaki “\V/” nin ortasına sık iğne ile zincirler bağlanır. Bu zincirlerin üstüne 9 adet 1li zincir yapılır. Tığ ilmekten çıkarılır ve 6 trabzanlık kısmın son trabzanın tepesinden geçirilir ve boşta kalan ilmek yine tığa geçirilir. Sık iğne ile yapılır ve ilmek alınarak alt sıradaki “\V/” nin ortasına yine aynı şekilde “\V/” örülür. 8 zincir çekilir. Tekrar ilk “\V/” sırasındaki “\V/” nin ortasına sık iğne ile zincirler bağlanır. Bu zincirlerin üstüne 9 adet 1li zincir yapılır. Sık iğne ile son örülen “\V/” nin sol yanağındaki dışta kalan trabzanın tepesine sık iğne ile bağlanır. İlmek alınır ve sıradaki 6 trabzanın tepesine 6 adet trabzan örülür. Bu şekilde sıranın sonuna kadar bu motif yinelanarak örülür. Sıranın sonucunda ilmek almadan ilk örülen 3 zincirin en tepesindeki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir.
Toplamda 3 sıra bu şekilde örülür.
11. Sıra: 3 zincir çekilir. Daha sonra 6 adet trabzanın bulunduğu kısma birer adet zincir boşluklarına birer adet trabzan aralarına olacak şeklinde 12 adet 3lü trabzan örülür (ilk çekilen 3 zincir dahil). Tığ ilmek almadan “\V/” nin sağ doğrulusunda batırılır sol doğrulusunda çıkarılır ve ilmek alınarak sık iğne ile “\V/” nin iki ucu birleştirilir. İlmek alınır ve aynı şekilde 12 adet trabzan örülür. Sıranın sonuna kadar bu işlemler yinelanır. Sıranın sonucunda ilmek almadan ilk örülen 3 zincirin en tepesindeki zincir boşluğuna batılır ve ilmek alınarak bir kerede çekilir.
12. Sıra: 12 adet trabzanın tepesi trabzanlar ikişer ikişer toplanarak 6 ilmeğe düşürülür. “\V/” kısımları aynı şekilde “\V/” yapılarak tamamlanır.
13. Sıra-15. Sıra: 9. Ve 10. Sıra gibi örülür.
16. Sıra: 3 zincir çekilir. Trabzanların üstüne birer trabzan yapılır (Toplamda 6 trabzan olacak şekilde). Sık iğne ile “\V/” nin iki ucu birbirine birleştirilir. Sıra tamamlanana kadar bu şekilde örülür.
17. Sıra: 3 zincir çekilir ve trabzanlar alt sıra üstüne üçer üçer kümeler durumunda ilmekleri birleştirilerek çekilir. Bu şekilde tepe kısmın daralması sağlanır. Bir ileri sıra amacıyla ilmek adedi azaltılmış olur.
18. Sıra: 3 zincir çekilir ve küçültme prosedürü trabzanlar üçerli kümeler durumunda çekilerek bu sırada da devam ettirilir.
İpin ucu uzun bırakılarak kesilir. İpe etamin iğnesi geçirilir ve en son sıradanın tepesindeki zincir boşluklarının her birine iğne aynı yönde geçirilir ve tüm sıra bitinde ip sıkıca çekilir. Karşılıklı birkaç dikiş yapılır ve ip alt kısımda saklanır. İpin çoğu kesilir.
kaynak tigmucizesi.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ